Pewien czas temu zastąpiłem mleko krowie napojami roślinnymi nie mając jednak zbyt wiele merytorycznej wiedzy na ten temat. Dziś przeczytałem artykuł i uzupełniłem braki w wiedzy. Niniejsze podsumowanie opracowałem na podstawie artykułu Mleko sojowe czy mleko krowie? Wpływ mlek roślinnych na zdrowie człowieka dr Damiana Parola.

Generalnie nie należy obawiać się mleka krowiego i można je śmiało spożywać, chyba że z przyczyn zdrowotnych (alergia, nietolerancja laktozy) jest to konieczne albo z przyczyn etycznych jest to wybór istotny.

Uwaga: choć zdaję sobie sprawę, że owsa ani soi nikt nie potrafi wydoić, będę czasem w odniesieniu do napoi roślinnych używać określenia “mleko roślinne”.

Mleko sojowe ma największą wartość odżywczą

Zalety mleka sojowego:

  • zawartość białka;
  • wzbogacanie przez producentów wapniem (a także witaminami, choć akruat tego w napojach sojowych jest bardzo mało);
  • można zastąpić nim krowie w wielu przepisach z uwagi na podobne zachowanie.

Inne napoje roślinne

W porównaniu od mleka sojowego, większość pozostałych napojów wypada kiepsko: zawierają sporo kalorii przy równoczesnym braku witamin lub składników mineralnych.